Slaktet regjeringens nødpakke. Nå har han snudd

Daglig leder på ØkoRåd, Rolf Morten Karlsen, synes regjeringen har gjort en god jobb den siste måneden for næringslivet. Han oppfordrer til optimisme, selv i vanskelige tider.

Av Øystein Engh

Publisert:17. april 2020, kl. 05:30

Daglig leder på ØkoRåd, Rolf Morten Karlsen, synes regjeringen har gjort en god jobb den siste måneden for næringslivet. Han oppfordrer til optimisme, selv i vanskelige tider.

Det er nå om lag en måned siden bedrifter stengte ned, og permitteringene begynte å hagle. Jevnt og trutt har regjeringen kommet med krisepakker for å løse koronakrisen, så langt det lar seg gjøre.

Dette har også vært gjeldende i Narvik. Hos Økoråd har det vært nok av arbeid å sette fingrene i. Daglig leder Rolf Morten Karlsen meldte for en måned siden sin bekymring for lokalt næringsliv, og det han mente var puslete grep fra regjeringen.

Mer fakta på bordet

I dag er det lettere å ha en dypere forståelse av hele situasjonen. Milliarder av kroner har blitt sprøytet inn til næringslivet. Verden har ennå ikke rast sammen siden sist. Regjeringen har ikke sovet i timen. Det mener i hvert fall ikke Karlsen.

– Det har vært en tid med mange permitteringer. Det har også vært en tid hvor de som har måtte stenge, har stengt ned. Det har vært en masse usikkerhet knyttet til hva som skal skje.

– Etter hvert har det kommet mer og mer informasjon rundt hva staten tenker, og hva slags pakker som kommer. Det har uten tvil vært mange permitteringer, og det er uten tvil mange som er berørt, men tross alt synes jeg det har gått forholdsvis greit, sier Karlsen.

GEHØR: Regjeringens arbeid den siste måneden får gehør av daglig leder på ØkoRåd i Narvik, Rolf Morten Karlsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Krisen ikke over

Situasjonen er fortsatt dramatisk, men siden forrige gang Karlsen snakket med Fremover, har det på sett og vis stabilisert seg.

For en måned siden uttrykte Karlsen bekymring rundt den første krisepakken, som etter hans skjønn var for tam. Jobben som er blitt gjort i etterkant synes han har vært bra.

– Den gang så ting veldig dramatisk ut. Etter mitt skjønn har det regjeringen har foretatt seg, vært bra. Jeg synes de har vært flinke. Det kan alltids være ting man ønsker seg, men i alt har det vært bra, mener Karlsen.

– Hvilke prognoser er det som gjelder lokalt nå?

– Vi har en veldig blandet kundemasse, både innenfor handel og service. De som har stengt ned har gjort det de skal gjøre, for å begrense kostnader. Jeg sitter ikke på noe statistikk nå. Jeg håper ikke det blir noen konkurser, men det kan selvfølgelig skje. Det blir spennende å se hva som skjer videre, men jeg har ingen indikasjoner på at det blir konkursras nå, svarer Karlsen.